Az Epsom só és a magnézium-klorid

A magnézium nagy mennyiségben megtalálható az emberi szervezetben és ez többféle célt tölt be a testünkben. A magnézium nagymértékben felelős az idegek és az izmok megfelelő munkájáért, illetve szabályozza még a szívfrekvenciát és erősíti a csontokat is. Egyes emberek azonban magnéziumhiányban szenvednek, különösen azok, akik bizonyos típusú gyógyszereket kénytelenek szedni, vagy akik olyan bélrendszeri rendellenességekben szenvednek, amelyek nagymértékben befolyásolják a magnézium felszívódását. Persze többféle kiegészítő létezik a piacon, ami képes megoldani ezt a magnéziumhiányt. Persze érdemes odafigyelni, hiszen een kiegészítők sem teljesen egyformák.

 

Magnézium-klorid

Magnézium-klorid egy olyan típusú só, amely eredetileg a tengervízből származik. Gyakran fogyasztják szájon át, az enyhe hypomagnesiaemia kezelésére, illetve intravénásan is adagolhatják azok számára, aki súlyos magnéziumhiányban szenvednek. Bizonyos esetekben a magnézium-kloridot egy sürgősségi gyógyszerként is alkalmazzák a szívroham kezelésére. A különböző típusú kiegészítők változó mennyiségben tartalmazhatnak magnéziumot, ami azt jelenti, hogy nem minden magnéziumos kiegészítő szívódik fel megfelelően a szervezetben. A National Institutes of Health kimondja, hogy a magnézium-klrodi esetében mindössze 12%-nyi magnézium az, ami normáisan felszívódik. Alternatív módja a magnézium-szulfátnak az Epsom só, viszont a magnézium ebből is csak 10%-ban szívódik fel.

 

Az indiai fekete só előnyei

Az indiai fekete só vagy más néven a Kala namak vagy sachal egyfajta indiai vulkáni kőzet, amelyet gyakran használnak ízesítésre Indiában, Pakisztánban, illetve más ázsiai országokban. A “fekete” só valójában egy rézsaszínes-szürkés árnyalatot jelent a vas és egyéb ásványi anyagok jelenléte miatt. Az indiai fekete sónak nagyon jellegzetes kénes íze van, gyakran emlékeztet a főtt tojás sárágájára. Az egészégügyi előnyeit az ajurvédikus gyógyászat már igen hamar felismerte, de egylőre még nem sok tudományos kutatást végeztek, amellyel bizonyíthatták volna ezen előnyöket. Azonban érdemes egy természetgyógyásszal vagy ajurvédikus orvossal beszélni a fekete só lehetséges egészségügyi előnyeiről, mert lehet, hogy mi is sokat profitálhatnánk a fogyasztásából.

 

Főzés előnyei

Az indiai fekete sót széles körben használják a különféle indiai ételekbe, beleértve a chutney-kat, a joghurtokat, a savanyúságokat, a salátákat, illetve mindenféle asztali gyümölcsöt. A szigorú vegánok is gyakran a fekete indiai sót használják, mert ennek íze jól passzol a tofuhoz, illetve az egyéb vegetáriánus ételekhet. A forró indiai nyári hónapokban a fekete india sót gyakran használják a hideg italok ízesítésére, ami gyakorlatilag arra szolgál, hogy az izzadás során jelentkező nátriumveszteséget megszüntessük. A szintetikusan előállított fekete só nátriumtartalma például igen közel áll a hagyományos asztali sóéhoz. Éppen ezért nagyon fontos az orvosunkkal egyeztetni a sóhasználatról, ha magas vérnyomásban szenvedünk.


 

A Himalája só hatása a vírusokra

A Himalája sót ma már éppen olyan könnyedén be lehet szerezni, mint a közönséges asztali sót, ráadásul ezt már tömbökben, illetve granulátum formájában is meg lehet vásárolni. A Himalája sóból készülnek lámpák is, amelyek negatív ionokat bocsájtanak ki, ha egy égővel felmelegítjük őket, ezzel pedig olyan egészségügyi ellátásokra is alkalmas, mint a gyilkos vírusok és baktériumok elpusztítása. Ennek igazolására már jónéhány tudományos bizonyíték is született, amelyek igazolták a Himalája só antivirális előnyeit. Persze nyilvánvalóan tisztában kell lenni azzal, hogy a Himalája só nem helyettesíti a hagyományos orvosi kezeléseket.

 

A vírusok jellemzői

A vírus a természetben előforduló élő organizmus, amely kisebb, mint a baktérium. Ez egy parazita, ami az emberi sejtekben is előfordul és úgy használja fel a testet, ahogy csak szeretné. A vírusok okozhatnak egyszerű megfázást és influenzát, ezek a leggyakoribb tünetek, de ennél súlyosabb tüneteket is kiválthatnak. Azt tudni kell, hogy az antibiotikumok nincsenek hatással a vírusokra, sőt a saját szervezetünk is képes megvédeni őket, mivel az

úgy működik, mint egy befogadó szervezet, ezért a vírusokkal csaknagyon bonyolult módon lehet leszámolni.

 

A Himalája só jellemzői

A Himalája rózsaszín só forrásai a tibeti földalatti bányák. A sókristályok az ősi tengerek vízéből váltak ki. Ezek a tengerek ugyan már eltűntek sok millió évvel ezelőtt, viszont, amit magukkal hagytak, a Himalája só, még ma is jelen van a világunkban. A Himalája hegyei ráadásul megőrizték azt tiszta, szennyeződésmentes formában is. A himalája só hasonló előnyökkel rendelkezik, mint a tengeri só, viszont sokkal több benne az ásványi anyag.

 

A Himalája só és az ekcéma

Az ekcéma, amit duzzadt, viszkető, vörös foltok jellemeznek a bőrön nyilván nem egy életveszélyes betegség, viszon ennek ellenére nagyon gyakran meglehetősen kényelmetlen. Az ekcéma egy gyakori bőrbetegség, amire sokan keresik a legmegfelelőbb gyógymódokat. Persze a természetes gyógymódok nem helyettesítik az orvosi kezelést, de az tény, hogy a Himalája só, ez a természetes és feldolgozatlan só hatékonyan segít a tünetek enyhítésében. Azonban még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy pontosan meghatározható legyen ennek az anyagnak a hatékonysága.

 

Himalája só

A Himalája só egy természetes, feldolgozatlan só, ami több, mint 250 millió évig rejtve volt az ember szeme elől. A Himalája sót ma már nagyon sokféle célra felhasználják kezdve a fürdőtermékektől egészen az asztali sókig. Bár a Himalája sóval kapcsolatos kutatások nem véglegesek, az már bebizonyosodott, hogy ez a fajta só igen sokféleképpen képes segíteni az egészségünket. Dr. Edward Group, a Global Healing Center alapítója szerint is a Himalája só sokkal egészségesebb, mint a konyhasó, mivel nem tartalmaz méreganyagokaat, viszont van benne 84 különféle ásványi anyag, amelyeknek a só rózsaszín árnyalatát köszönheti.

 

A Himalája sós fürdő és az ekcéma

A National Association of Eczema felismerte, hogy a Himalája sós fürdők hatékony módszerek lehetnek arra, hogy megkönnyítsék az ekcéma tüneteit. A Himalája sóban nagyon sok értékes ásvány van, amelyek miatt ezek a fürdők igen hatékonyak lehetnek. Egy csésze só szükséges egy kád vízhez, ha szeretnénk enyhíteni a tüneteket. Áztassuk magunkat 10 percig a fürdőben és a viszketés alább fog hagyni.

 

A Himalája só feldolgozása

A Himalája só egy fosszilis só, amelyet kézzel bányásznak ki mélyen a Himalája-hegységből, ami a világ legmagsabb pontja. Ez a kristályos sófajta valószínűleg több ezer évvel ezelőtt alakult ki, az ősi időkben, amikor az ásványi anyagok a Föld alsóbb rétegeibe szorultak, miközben kialakultak felettük a fenséges hegyek. A Himalája só ennek köszönhetően tiszta környezetben őrződött meg az évszázadok alatt, a Himalája sót nem érte semmiféle szennyeződés, ami jelen van a legtöbb olyan sóban, amelyek a tengerekben és óceánokban lelhető fel.

A Himalája sót a bányákból mindig kézzel fejtik ki egy régi hagyomány szerint, mindenféle eszköz segítsége nélkül, illetve még robbanóeszközöket sem használnak ehhez. Miután a hegy alatt alakult ki a Himalája só, éppen ezért egy gyémánt-szerű kristályos anyagról van szó, amelyet kézzel zúznak, mosnak és a napon szárítanak meg. A Himalája só így 100%-ig természetes lesz, finomítatlan és a kristályok nem szennyeződtek különféle anyagokkal. A Himalája sónak ennek köszönhetően izgalmas textúrája van, amely lehetővé teszi, hogy főzzünk, süssünk bele és, hogy felhasználjuk dekorációs és egészségügyi célokra is.

A Himalája só a legegészségesebb, legtisztább só a földön! Sokkal egészségesebb, mint a tengeri só! Finom ízű, gazdag ásványi anyagokban, természetesen fehérítik, tartósítószereket és kémiai adalékanyagokat nem tartalmaz, viszont több mint 84 ásványi anyag és nyomelem található benne.

 

A só szerepe az ember életében

A só nátrium-kloridból áll össze, amely mindkettő egy mérgező anyag, viszont így együttesen nélkülözhetetlen az élethez. Mivel mindkét elem illékony, ezért a természetben leginkább csak ilyen formában találkozunk velük. A nátrium-klorid molekulák kocka alakúak, a nagyobb ionok klorid szorosan kapcsolódnak egymáshoz, míg a kisebb nátrium ionok kitöltik az ezek között rendelkezésre álló teret.

Érdemes megjegyezni, hogy a sót nem csak fogyasztásra használják, hiszen sóra a különböző élelmiszeripari folyamatokban is nagy szükség van. De ha a só annyira fontos, akkor miért van az, hogy az egészségügyi szervezetek azt javasolják, hogy szigorúan figyeljünk a bevitelére és próbáljuk a lehető legjobban korlátozni a fogyasztását? Úgy tűnik itt is igaz a mondás: jóból is megárt a sok. Az emberi szervezetben a só hatékonyan működik, viszont, ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor akár okozhat mellékhatásokat is. És ez szintén igaz a Himalája sóra is, tehát az is lehet bármilyen egészséges, nem szabad zsákszámra enni belőle, mert annak bizony nincs sok értelme.

Fontos tehát utánanézni annak, hogy mi számít túl sok sónak, hogy a Himalája sóból mennyi az elég, illetve mi történik a szervezetünkkel ha túl sok vagy túl kevés sót fogyasztunk. Illetve mielőtt döntenénk egyik vagy másik fajta mellett, fontos azt is látni, hogy milyen fajta sók léteznek, hogy azokat hogyan bányásszák, illetve, hogy milyen speciális egészségügyi hatásaik lehetnek.

 

Hogyan vásároljunk Himalája sólámpát? 1.

A Himalája sólámpák egyre népszerűbbek nemcsak szépségük miatt, hanem aért is, mert már bebizonyosodott, hogy számos egészségügyi előnyük van ezeknek a daraboknak. Azonban kérdés az, hogy mindegyik Himalája sólámpa ugyanolyan minőségű? A válasz sajnos az, hogy nem. Mint minden más szabályozatlan termék esetében, itt is sokat változhat a Himalája só minősége az egyes gyártóktól függően. Nagyon sok tényező van, ami befolyásolja a Himalája sólámpák minőségét, ezek közül a legfontosabbak a szín, a tisztaság, az átlátszóság, az összeszereltség. Ezek alapján lehet meghatározni, hogy melyik lesz a legjobb a Himalája sólámpák között. Nagyon fontos, hogy ne elégedjünk meg akármilyen darabbal, mivel a Himalája sólámpát valószínűleg azzal a céllal vásároljuk meg, hogy az egészségi állapotunkat javítsa, erre azonban csak a minőségi lámpa képes. Éppen ezért a következőkben adunk néhány tanácsot, hogy miként is érdemes megválasztani a Himalája sólámpánkat.

 

Az első és legfontosabb dolog, hogy mindig olyan Himalája sólámpát vásároljunk, amely pakisztáni sóból készült, ugyanis ebben a régióban vannak csak ellenőrzött bányászatok, illetve itt található a legjobb minőségű Himalája só. A Himalája hegység legtöbb kitermelt sóját ipari célokra használják fel és csak kis mennyiséget használnak fel fogyasztási vagy dekorációs célokra, éppen ezért nem mindegy, hogy melyik változatból vásárolunk.

 

A minőségi Himalája sót kézzel munkálják meg, mechanikus eljárások segítségével és a feldolgozás során nem használnak semmilyen kémiai vagy egyéb anyagot. A Himalája sólámpák esetében is ugyanez a helyzet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig megbízható forrásból vásároljunk, olyan cégtől, aki tudja garantálni, hogy az adott sólámpa Pakisztánból érkezett.

 

Mi az a Himalája sóterápia? 1.

A Himalája sóterápia egy modern változata annak a keleti gyógyító hagyománynak, melynek lényege, hogy az emberek minél több időt töltsenek a sóbarlangokban, mivel ezek jó hatással vannak az áltlaános egészségi állapotukra. Egy lengyel orvos, Dr. Boczkowski volt az első, aki 1843-ban rögzítette a sóbarlangok előnyeit, miután megállapította, hogy a Wielizcke sóbányákban dolgozó sóbányászoknak átlagon felüli az egészségi állapota.

Sokan úgy vélik, hogy a Himalája sóterápia előnyös az asztmásoknak, azoknak, akik visztás fibrózisban szenvednek, illetve más légúti vagy bőrbetegséggel küzdenek. Egyesek szerint a Himalája sóbarlangok képesek csökkenteni a vényköteles gyógyszerek szükségességét is. Mint a legtöbb alternatív gyógymódot, a sóterápiát is érte már kritika, hiszen a tudománynak egyelőre még nem sikerült bizonyítania hasznosságát.

 

Salt Sanctuary New Yorkban

A Salt Sanctuary egyike azon kevés helynek, ahol hagyományos spa kezelésekhez lehet hozzájutni, illetve valódi Himalája sóterápián lehet részt venni. Nem mindenkinek adatik meg ugyanis, hogy a Himalája lábánál található sóbarlangokban töltse a mindennapjait, az ő részükre készültek a sószobák, ahol szintén maximálisan ki lehet élvezni a Himalája só előnyeit. A Salt Sanctuary azért is olyan különleges, mert ez egyszerre egy Himalája sóbarlang és egy modern sószoba, ahol kisebb csoportokat és gyerekeket is tudnak fogadni.

A sószobákban általában rózsaszín és fehér sótömböket épeítenek be, azokat hátulról megvilágítják, így kellemes levegőt biztosítanak bent, ami segít a tüdő és a légutak megtisztításában is. Ezekben a terekben meditálni is érdemes, hiszen az izmaink könnyebben lazulnak el, mi pedig könnyebben jutunk el alfa módba.

 
0.007 mp