A só szerepe az ember életében

A só nátrium-kloridból áll össze, amely mindkettő egy mérgező anyag, viszont így együttesen nélkülözhetetlen az élethez. Mivel mindkét elem illékony, ezért a természetben leginkább csak ilyen formában találkozunk velük. A nátrium-klorid molekulák kocka alakúak, a nagyobb ionok klorid szorosan kapcsolódnak egymáshoz, míg a kisebb nátrium ionok kitöltik az ezek között rendelkezésre álló teret.

Érdemes megjegyezni, hogy a sót nem csak fogyasztásra használják, hiszen sóra a különböző élelmiszeripari folyamatokban is nagy szükség van. De ha a só annyira fontos, akkor miért van az, hogy az egészségügyi szervezetek azt javasolják, hogy szigorúan figyeljünk a bevitelére és próbáljuk a lehető legjobban korlátozni a fogyasztását? Úgy tűnik itt is igaz a mondás: jóból is megárt a sok. Az emberi szervezetben a só hatékonyan működik, viszont, ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor akár okozhat mellékhatásokat is. És ez szintén igaz a Himalája sóra is, tehát az is lehet bármilyen egészséges, nem szabad zsákszámra enni belőle, mert annak bizony nincs sok értelme.

Fontos tehát utánanézni annak, hogy mi számít túl sok sónak, hogy a Himalája sóból mennyi az elég, illetve mi történik a szervezetünkkel ha túl sok vagy túl kevés sót fogyasztunk. Illetve mielőtt döntenénk egyik vagy másik fajta mellett, fontos azt is látni, hogy milyen fajta sók léteznek, hogy azokat hogyan bányásszák, illetve, hogy milyen speciális egészségügyi hatásaik lehetnek.

 

A só szerepe az ember életében hozzászólásai

Szólj hozzá

0.045 mp