Az indiai fekete só előnyei

Az indiai fekete só vagy más néven a Kala namak vagy sachal egyfajta indiai vulkáni kőzet, amelyet gyakran használnak ízesítésre Indiában, Pakisztánban, illetve más ázsiai országokban. A “fekete” só valójában egy rézsaszínes-szürkés árnyalatot jelent a vas és egyéb ásványi anyagok jelenléte miatt. Az indiai fekete sónak nagyon jellegzetes kénes íze van, gyakran emlékeztet a főtt tojás sárágájára. Az egészégügyi előnyeit az ajurvédikus gyógyászat már igen hamar felismerte, de egylőre még nem sok tudományos kutatást végeztek, amellyel bizonyíthatták volna ezen előnyöket. Azonban érdemes egy természetgyógyásszal vagy ajurvédikus orvossal beszélni a fekete só lehetséges egészségügyi előnyeiről, mert lehet, hogy mi is sokat profitálhatnánk a fogyasztásából.

 

Főzés előnyei

Az indiai fekete sót széles körben használják a különféle indiai ételekbe, beleértve a chutney-kat, a joghurtokat, a savanyúságokat, a salátákat, illetve mindenféle asztali gyümölcsöt. A szigorú vegánok is gyakran a fekete indiai sót használják, mert ennek íze jól passzol a tofuhoz, illetve az egyéb vegetáriánus ételekhet. A forró indiai nyári hónapokban a fekete india sót gyakran használják a hideg italok ízesítésére, ami gyakorlatilag arra szolgál, hogy az izzadás során jelentkező nátriumveszteséget megszüntessük. A szintetikusan előállított fekete só nátriumtartalma például igen közel áll a hagyományos asztali sóéhoz. Éppen ezért nagyon fontos az orvosunkkal egyeztetni a sóhasználatról, ha magas vérnyomásban szenvedünk.


 

Az indiai fekete só előnyei hozzászólásai

Szólj hozzá

0.014 mp