Hogyan hat a só a fehérjére?

A só - ez alatt érthetjük az asztali sót, a tengeri sót vagy a Himalája sót, illetve bármilyen vegyi sót is - jelentős hatással van a fehérjékre. A só  kezeli vagy kémiailag feldolgozza a fehérjék egy bizonyos fajtáját, így a Himalája só használatával segíthetjük a fehérjék emésztését és felszívódását. A sók ezenfelül nagymértékben befolyásolják a szervezetben található fehérjéket is.

 

Emésztése és felszívódása

Mivel a sót az ételben nem kell megemészteni a szervezetnek és felszívnia, ezért a komponenseit, tehát a nátriumot és a kloridot fel lehet használni az ételek tápanyagainak kivonására. Dr. Lauralee Sherwood magyarázza, hogy néhány folyamat során a fehérjék összeomlanak, elemeire esnek szét, ha Himalája sóval kezeljük őket. Ez azt jelenti, hogy a nátrium és a klór segíti a fehérjék emésztését és a bennük található tápanyagok hasznosulását is. A fehérjék építőkövei a só hatására könnyebben bejutnak a véráramba.

 

Fehérje cellák

A sók befolyásolják a proteineket a sejtekben és a sejtmembránokon is. Egyes fehérjék, az úgynevezett perifériás membránproteinek részt vesznek a transzporter molekulák és a sejtek közötti kommunikáció szabályozásában, magyarázza Dr. Reginald Garret és Dr. Charles Grisham közös könyvükben. A felesleges só megoldást jelenthet a periférfiás membránfehérjék működésének szabályozásában. Továbbá a sók kibontakoztatják a fehérjéket, megakadályozzák, hogy ezek funkciója sérüljön, illetve befolyásolják a fehérjék alakját is.

 

Hogyan hat a só a fehérjére? hozzászólásai

Szólj hozzá

0.028 mp